IASON Projesi’nin nihai hedefi, AB ile Akdeniz ve Karadeniz’de bulunan ülkelerdeki bilimsel ve bilimsel olmayan kurum/kuruluşlar, menfaat sahipleri (paydaşlar), özel sektör işletmeleri arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir iletişim ağı kurmaktır. Projenin ana odak noktaları, aşağıdaki konularda Yeryüzü Gözlemi’ nin kullanımı ve uygulamaların gerçekleşmesidir:
- İklim değişikliğine yönelik eylemler
- Kaynak verimliliğini artırmak için araştırma ve yenilikler
- Ham madde yönetimi
Bu amaca ulaşmak için IASON iletişim ağı aşağıdaki hedefleri belirlemiştir:
- Var olan önemli sonuçların portföyünü oluşturan bölgesel ve AB tarafından fonlanan araştırmalar tarafından erişilen tematik ve coğrafik bilimsel ürünleri kaydetmek, haritalamak ve sınıflandırmak.
- Veri entegrasyonu birleştirme ve birlikte çalışılabilirlik ile kapasite oluşturma.
- Üç tematik nokta (kıyı izleme, su ve toprak kaynakları yönetimi, madencilik ve maden arama) kapsamında Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri’nde proje sonuçlarını ve uygulamalarını değerlendirmek.
- Akdeniz ve Karadeniz havzalarını içine alan bir Yeryüzü Gözlemi bağlantılar ağı kurmak.
- Tespit edilen eksiklikler üzerine, özellikle AB’ye üye ülkeler ile AB üyesi olmayan ülkeler arasında olmak üzere üyeler/ülkeler arasında işbirliğini güçlendirecek faaliyetlerde bulunmak.
- 2020 için AB öncelikleri ile araştırma gündemleri arasında köprü kuran bölgesel ve yerel kuruluşlar, paydaşlar ve karar vericiler arasında istişare sağlamak ve firma bağlantılarını geliştirmek.
- Araştırma sonuçlarını sürdürülebilir ve pazar odaklı anlamaya yönelik finansman olanaklarına bölgesel araştırma kuruluşlarının erişimini teşvik etmek ve desteklemek için bir araç geliştirmek.
- Gelecekteki araştırma etkileşimleri için odak noktası olarak hareket edecek paydaş topluluklarının tematik çizgelerini oluşturmak ve devam ettirmek.